onair_promo

On-Air

İk Notları

Yurt dışında nasıl iş bulunur?

Çevrenizde kariyerine yurtdışında devam etmek isteyen mutlaka birkaç arkadaşınız vardır. Çalışmakta olduğu şirket göndermeden, kendi kendine bu hayalin peşinden gidenler için son zamanlarda dünyada kullanılan popüler kalıp “Self-made Expats”.

Aslında zor gözükse de bu hayali gerçekleştirmek imkânsız değil. Planlı, programlı bir yaklaşım ve istek ile yurtdışında iş bulma şansınızı artırabilirsiniz. Tabii şans faktörünü de unutmamak gerek! 

Yurtdışında iş bulmaya çalışmak başlarda biraz korkutucu gibi görünse de aslında süreç kendi ülkenizdekinden çok da farklı değildir. Karşılaşacağınız engeller bir parça fazla olsa da kararlılığınızla bu engellerin üstünden gelmeniz mümkün. 

  1. İş Piyasasını Analiz Edin

İş arama sürecine belirli bir hedef olmadan başlamanız size sadece zaman kaybettirir. Öncelikle ilgilendiğiniz iş alanıyla ilgili uluslararası iş piyasasını; hangi ülkelerde ne tür istihdam alanları olduğunu iyi analiz edin.

 

  1. Çalışacağınız ülke hakkında bilgi toplayın

Çalışmak istediğiniz ülkeyi belirledikten sonra ilgili ülkenin çalışma koşullarını; işgücü piyasası, işsizlik oranı, sözleşme ve sağlık sigortası türleri vb hakkında küçük bir araştırma yapın.

 

  1. Yabancı Dil Bilgisi

Önceki işlerinizde kazandığınız bilgi ve birikime ek olarak, yeterli yabancı dil bilgisine sahip olmanız sizin için büyük avantaj sağlayacaktır.  Bununla birlikte gideceğiniz ülkede konuşulan dili, en azından günlük iletişim kurabilecek kadar bilmek iş bulma sürecinde size önemli bir avantaj sağlayacaktır.

 

  1. Doğru İşvereni Seçin

Tabii ki en kolay yol; merkezi kendi ülkenizde olan bir şirketin yurtdışı operasyonları için transfer olmaktır.  Çalıştığınız uluslararası şirketin yurtdışındaki ofislerinde bir transfer opsiyonu yakalamak da iyi bir seçenek olabilir. Ancak genelde çalıştığınız şirket, bu tarz bir transfer için ülkenizde kendileri için birkaç yıl (belki de daha fazla) çalışmanızı bekleyecektir. Bir diğer yol da, sizin ülkenizde faaliyet göstermeyen ancak gideceğiniz ülkede operasyonlarını sürdüren yabancı sermayeli şirketler üzerinden ilerlemek olabilir. 

 

  1. Networking

Tıpkı bir örümcek gibi ağınızı genişletmeli, farklı mesleki ağlara katılmalı ve sektörünüzden yeni kişilerle tanışmalısınız. Sosyal medya ve profesyonel ağları içeren internet sitelerini takip etmeli, buradaki ilgili gruplara katılmalı ve aktif bir üye olmalısınız. 

 

Yurtdışında iş bulmak kendi ülkenize kıyasla daha zorlu bir süreç gibi görünse de imkansız değildir. Bahsettiğimiz süreçlerin ilk aşamada sizlere fikir vermesi için yardımcı olacağını umuyor, kariyer yolculuğunuzda başarılar diliyoruz. Ne olursa olsun asla pes etmeyin!

Diğerleri