hizmetlerimiz_promo

2010 umut getirdi!

Makaleler

Makaleler

2010 umut getirdi!

Mali kriz Türkiye'deki tüketicilerin yaşamlarını olumsuz etkilemeye devam ediyor ancak Ocak ayının verileri umut vaat ediyor. Ulusal mali tablonun kötü olmasına karşın Türk tüketicisi yeniden daha çok para harcamayı planlıyor. Inquision Araştırma Müdürü Eric Karnekull, sonuçların gösterdiğine göre harcamalardaki bu yükseliş trendinin birçok sektörü olumlu etkileyeceğini söylüyor.

Genel ekonomik görünüm durağan kaldı. Tüketicilerin yarısı Türkiye'deki ekonomik durumun altı ay içinde daha kötü olacağını düşünüyor ki bu yüzde 50'lik tablo geçtiğimiz Aralık ayına göre yüzde 1 oranında daha karamsar olarak karşımıza çıkıyor. Ekonominin daha iyiye gideceğini düşünen katılımcıların sayısı ise Aralık ayı ile aynı oranda görünüyor.

Kişisel tablolar iyileşiyor. Ocak ayında , katılımcıların yüzde 34'ü kendi mali durumlarının gelecek altı ay içinde daha iyi olacağını öngörüyor. Aralık ayına gore iyimserlerin sayısı yüzde 34 artmış durumda. Ayrıca kişisel mali tablosunun kötüleşeceğini düşünenlerin oranı da Aralık ayına gore yüzde 32 oranında azaldı.

Harcama trendleri yüksek seviyelere fırladı. Son birkaç ayda negatif ya da sıfıra yakın puanlar görmemiz (harcamaların ne artış ne de azalış göstermesi), Ocak ayını en yüksek puanlara (3,5) çıkardı.

Krizin sona ereceği zaman dilimi değişmedi. Krizin gelecek bir yıl içinde sona ereceğini düşünen ve krizin bitmesinin en az iki yıla ihtiyacı olduğunu düşünen şu anda hâlâ iki farklı grup var.

Diğerleri