hizmetlerimiz_promo

Doğru kararlar...

Makaleler

Makaleler

Doğru Kararlar...

Güçlü karar alma yöntemleri doğru karar almanın yolunu açar mı?

McKinsey'in şirketlerin doğru karar verme aşamalarını kapsayan araştırmasınatüm dünyadan 2.327 adet üst düzey yönetici katıldı. Araştırmada bu yöneticilere iş süreçlerinde şirketlerinin karlılık konusunda ve İK alanında aldıkları belirli kararlar hakkında sorular soruldu.

Araştırma, yeni ürün ve hizmet alanlarına yayılmaktan, mevcut alt yapıyı korumaya kadar, karar verilen konuların baştan sona tümünü içeren ve alanına özgü olarak ortaklaşa verilen tüm kararları kapsadı.

Araştırmaya göre, yatırımların dörtte üçünden fazlasının geliri büyütme amacıyla yapılmasına karar verilmiş ve İK bağlantılı alınan kararların çoğunluğu üretkenliği ve verimliliği artırma adına alınmış. Kararların büyük bölümü CEO ya da üst kurulun iradesi ile kabul edilmiş. Sadece %23'lük bir oran aciliyet durumlarında daha alt seviyede çalışanlarca alınan kararları kapsıyor.

Yıllık plana bağlı kalmadan alınan kararların sayısı, yıllık plana dayalı alınan kararlardan daha fazla ve araştırmaya katılanların neredeyse 2/3'ü iki yıllık uygulama sürecinin sonunda kendi kararlarının olumlu sonuç getireceği ümidini taşıyor.

Üst düzey yöneticilerin belirli şekilde etki ettikleri operasyonların 1/3'ünde finansal olarak en büyük başarısızlığa sebep olan kararları almış olmaları, şirketlerin karar alma aşamasında üst düzey bilgi ve tecrübe birikimini göz ardı edebildikleri gerçeğini ortaya çıkaran diğer araştırmaların sonuçlarını da destekliyor. Ancak genel anlamda değerlendirilecek olursa, üst düzey yöneticilerce alınan kararların yarattığı sonuçlar doğru kararlar olarak nitelendirilebilir. Elde edilecek karın tam olarak bilindiği durumlarda alınan kararlar arasında bu kararları alanların 2/3'ünün aldığı kararların sağladığı kar, gelir artışı ve rekabet konusunda üst düzey yöneticilerin sonuç tahminleriyle ya eşleşiyor ya da bu tahminlerin de üzerinde başarılı sonuçlar elde edilmiş.

Tüm bunlara ek olarak, araştırmaya katılanların büyük çoğunluğu kendi inisiyatiflerini kullanarak aldıkları kararlarlarla uygulama maliyetleri, pazar payında veya etki yaratma konusunda kazanç sağlama gibi alanlarda umulan hızlı sonuçları alabildiklerini belirttiler.

Araştırmada ortaya çıkan net bir sonuç da finansal başarıyı getiren güçlü ilişkilerin, karar uygulayıcının net biçimde belirlenmesi ve bu uygulayıcının karar alma aşamasında yer almasıyla gerçekleşeceği.

Diğerleri