hizmetlerimiz_promo

Selda Kalleci, PepsiCo İK Direktörü

Söyleşiler

Söyleşiler

1- Şirketiniz Pepsico Türkiyeyi bize biraz anlatabilir misiniz?

PepsiCo, her biri yıllık 1 milyar doları aşan perakende satışına sahip 22 ayrı markasının yanı sıra diğer onlarca markasıyla gıda ve meşrubat alanında dünyanın en geniş portföyünü sunuyor.

Türkiyede atıştırmalık pazarında PepsiConun Türkiyedeki yiyecek şirketi Frito Lay ile 1993 yılından bu yana, içecek pazarında ise PepsiConun Türkiyedeki içecek şirketi PepsiCo Beverages ile 2002 yılından bu yana Türk tüketicisine kaliteli ve yenilikçi ürünleri ile hizmet vermeye devam etmektedir. 2011 yılından itibaren; PepsiCo Yiyecek ve İçecek şirketlerimiz tek PepsiCo Türkiye çatısı altında birleşerek faaliyetine devam etmektedir.

2- En çok hangi fonksiyon ve alanlarda insan kaynağı ihtiyacınız oluyor? Ve çalışanlarınızda aradığınız genel yetkinliklerden bahsedebilir misiniz?

PepsiCo Türkiye bünyesinde bulunan; 2 Merkez ofis, 5 fabrika ve tüm Türkiyeye yayılmış  satış ekibimiz için farklı zamanlarda iş öncelik ve ihtiyaçlarımız doğrultusunda insan kaynağı planlaması yapılmaktadır.

PepsiCo'da başarıyı getiren yetkinlik ve davranışların tanımını oluşturan PepsiCo Liderlik ve Bireysel Etkinlik Modeli, PepsiCo'da yıllardır liderlik kavramının temelini oluşturmuş olan 3 Liderlik Özelliği'nin çevresinde şekillendirilir. Gündemi Belirlemek, Diğerlerini Yanına Almak, İşi Doğru Yapmak. Bu temel özellikler, 9 yetkinlikle tanımlanır ve her biri organizasyondaki görevinize göre değişen spesifik davranışlardan oluşur. Tüm modelin temelinde PepsiCo Değerleri vardır. Yol Gösteren Prensipler ve Verdiğimiz Sözler yaptığımız herşeyin kaynağındadır. Bu yetkinlikler, PepsiCo Liderlik Modeli çatısı altında konumlandırılmıştır. Pozisyon ve iş alanına bağlı olarak bu yetkinlikler çerçevesinde yapılandırılmış olan yetkinlik bazlı değerlendirme araçlarımızın yardımı ile yetenekleri şirketimize kazandırmayı amaçlıyoruz.

3- İnsan kaynakları süreçlerinde PepsiCo neleri iyi yapıyor? 2014 yılının İK uygulamaları neler olacak?

İnsan Kaynakları departmanı olarak; İşe alım, performans yönetimi,  kariyer yönetimi, ücret ve yan haklar gibi ana İnsan Kaynakları süreçlerimizin yanı sıra; Ödüllendirme ve Takdir, İşveren Markası, İş Sağlığı ve güvenliği, Esnek Yan Haklar uygulamalarımızla da fark yarattığımıza inanıyoruz. 

2014 yılı ve sonrası için  ise en öncelikli hedefimiz; İnsan Kaynaklarını destek fonksiyonu olmaktan öte stratejik iş ortağı haline getirmek ve farklı fonksiyonlar ile birlikte hareket ederek şirketimizin stratejik plan ve öncelikleri doğrultusunda ilerlemesinde rehber rolü oynamak.

4- İnsan kaynakları stratejilerinizde sosyal medyayı nasıl kullanıyorsunuz?

PepsiCo olarak 2011 yılında hayata geçirdiğimiz ve 360 derece tüm temas noktalarını kullanarak yıldan yıla büyüttüğümüz İşveren Markası stratejimiz ve ajandamız dahilinde; şirket içi ve dışında birçok kanalda aktivitelerimiz mevcut. Sosyal medya da, bu kapsamda ajandamızın vazgeçilmez  insiyatiflerinden biri.

Son dönemde sosyal medyanın bir amaç haline geldiğini görüyorum. Aslında öyle olmamalı. Çok sevdiğim ve arkadaşlarımla da zaman zaman paylaştığım bir hikaye var. Adamın biri üç kişinin çalıştığı bir inşaat sahasına gitmiş. Birinci adama sormuş: Ne yapıyorsun? Adam cevaplamış: Tuğlaları diziyorum. İkinciye sormuş: Ne yapıyorsun? Adam cevap vermiş: Bir duvar örüyorum. Çalışırken bir şarkı mırıldanan üçüncü adama gitmiş ve sormuş: Ne yapıyorsun? Adam ayağa kalmış ve gülümseyerek cevap vermiş: Bir katedral inşa ediyorum.   Bu hikaye resmi nereden görmemiz gerektiğini çok güzel özetliyor. Biz sosyal medyayı amaç olarak değil araç olarak görüyoruz. Amacımız, PepsiCo Türkiyeyi bir taraftan daha da iyi bir işyeri yapmak için çalışırken, bir taraftan da birlikte çalışmak isteyeceğimiz yetenekler gözünde daha da iyi bir şekilde konumlandırmak.

İşveren marka önermemiz olan Olanaklar ile; şirket içinde ve dışında fayda sunmayı hedefliyoruz ve Sosyal medya için de; Facebook, Twitter ve Lınkedin kariyer sayfalarımızda  bu hedefimiz doğrultusunda ayrı ayrı her bir sayfayı hedef alan stratejimiz mevcut. Biz insanların hayatına “eğlence ve lezzet” katan ürünler üreten bir şirketiz. Elbette sosyal medya iletişimimiz de böyle olmalı. Hemen herkesin artık internette bulacağı içerikleri paylaşmak yerine, eğlenceli ve faydalı bir bilgi iletişimi yapmayı hedefliyoruz. Amacımız facebook sayfamızı bir “okul” haline getirmek. Sayfamızda sadece şirketimizin ve uygulamalarımızın tanıtımı için değil, takipçilerimizin kariyerlerine fayda sağlayacak bilgileri içinde barındıran bir okul olarak inşa ediyoruz.

Birkaç aksiyonumuz hakkında bilgi vermek gerekirse;

Sosyal medya üzerinden inşaa ettiğimiz ve Facebook, Twitter hesaplarımız arası linkleyerek kurguladığımız yenilikçi hashtag yarışmaları ile takipçilerimize PepsiCo ürün sepeti gibi minik keyifli hediyeler sunuyor, hem de sosyal medyadaki etkileşim oranlarımızı arttırmayı hedefliyoruz.

Üst düzey yöneticilerimizin bulunduğu bir toplantıda, PepsiCoda çalışmak nasıl diye sorduk ve online olarak sayfaya yazmalarını istedik. Bu hem onların sosyal medya eğilimlerini artırdı, hem de takipçilerimizle gayet şeffaf bir şekilde şirketimizi nasıl gördüğümüzü paylaşma şansı edindik.

Linkedin ve facebook takipçilerimizin hayatlarına dokunmak istedik. Sadece bu amaçla oluşturduğumuz İş ve Sosyal Beceriler Panelimizin katılımcılarını 3 aşamalı olarak sorduğumuz sorular ile facebook takipçilerimiz arasından belirledik. Biz 100 kişi beklerken 400 istek aldık. Bunların içinden de bir eleme yaparak kendilerini şirketimize davet ettik, ayrıca yine sosyal medyanın ulaşılabilirliğinden yararlanarak; seminerimize katılamayan takipçilerimiz ile canlı olarak seminer akışını facebook aracılığı ile paylaştık.

Şirket çalışanlarımız arasında düzenlediğimiz ödüllü Olanaklar video yarışması gibi çeşitli yarışma ve programlarımızın sonuçlarının ve ortaya çıkan işlerin paylaşımını yapıyoruz.

Bunların yanında basında yayımlanan haber ve ropörtajlarımızı, üniversite aktivitelerimizi ve daha birçok önemli bilgiyi sosyal medyada da eşzamanlı olarak duyuruyoruz.   

Bu yıl da geçen yılların üzerine yeniden yapılandırılmış sosyal medya aktivitelerimiz ile daha fazla takipçimize ulaşmayı ve fayda sunabilmeyi hedefliyoruz.

5- PepsiCo İnsan Kaynakları Direktoru pozisyonuna ne zaman atandınız? Bu noktaya gelmeden önceki kariyer geçmişinizi kısaca aktarabilir misiniz?

Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra iş hayatına Nortel İnsan Kaynakları departmanında  başladım. 6 yıl süren İnsan Kaynakları Yöneticiliği deneyimi süresince, genel İK süreçleri  ve Organizasyonel Gelişim konularına odaklandım. Daha sonra GSKya katılarak ilaç sektörü ve İnsan Kaynakları Yönetiminin  çeşitli alanlarında deneyimimi kuvvetlendirme fırsatı buldum. Akabinde Fortis Bank İnsan Kaynaklarından sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptığım dönemde; ücret yönetiminden, eğitim ve gelişime kadar çeşitli İnsan Kaynakları fonksiyonlarının yönetimi konularında çalıştım.

15 yıllık İnsan Kaynakları tecrübesinin ardından, 2007 yılında İnsan Kaynakları Direktörü olarak PepsiCo ailesine katıldım, şu anda ekibim ile birlikte PepsiCo Türkiye Entegrasyon ve Harmonizasyon çalışmaları ve İK Stratejilerine liderlik etmekteyim.

6- Aile ve iş hayati dışında vakit ayırabildiğiniz hobiler var mı? Hem çalışan hem aile sahibi olan kadınlarla paylaşmak isteyeceğiniz tüyolar var mıdır?

İş yoğunluğundan fırsat buldukça seyahat etmek, kitap okumak ve yeni yemek tarifleri keşfedip  uygulamak hobilerim arasından yer alıyor.

Kariyer sahibi bir anne olmak ve aile ile işi aynı anda idare edebilmenin oldukça ustalık gerektiren bir sanat olduğu düşüncesindeyim. Evli ve 2 çocuk annesi olarak; doğru zaman planlaması yapabilmenin, iş yaşamı ve aile hayatını doğru önceliklere oturtabilmenin önemli olduğunu düşünüyorum.

Diğerleri