On-Air
İk Notları
İK'da Dijitalleşme ve Online Mülakata Hazırlık Önerileri
Covid-19 ile birlikte hayatımızda birçok değişiklik yaşanırken, iş dünyası da kuşkusuz büyük bir değişimin içinden geçiyor. Birçok departmanda olduğu gibi İnsan Kaynakları departmanlarının da birkaç yıl önce yoğunlaşmaya başladığı dijitalleşme süreci; yaşadığımız bu dönemde firmaların odak noktası oldu. Kurumların yaklaşık %50’sinin evden çalışma sistemine geçmesiyle, teknolojik alt yapısı olan firmalar hızla bu modele adapte olurken; alt yapısı olmayan organizasyonlar bu durum özelinde çözüm bulmak durumunda kaldı. Böylelikle geçiş süreci hızlandı ve tamamen online platformlar üzerinden işlerimizi sürdürmeye başladık.
Tabii ki bu süreçte İK ekiplerine çok fazla görev düştü. Yeni çalışma disiplininde verimliliğin sağlanması, bir sonraki dönem için kademeli çalışma modellerinin oluşturulması, üretime devam eden yapılarda çalışanların virüsten korunması için yapılan düzenlemeler, online eğitimler, performans süreçleri ve organizasyon şemalarının incelenip işe alım tarafındaki ihtiyaçların tekrar gözden geçirilmesi gibi konular gündemde.
Salgın sonrası karantina döneminde virüsün olumlu ya da olumsuz etkilediği sektörlere baktığımızda ise işe alım süreçlerinde 3 farklı yaklaşım olduğunu görüyoruz.
- İşe alım süreçlerini durduran ve mevcut organizasyonu korumaya çalışan sektörler,
- Küçülmek durumunda kaldıkları için işten çıkarmaların yaşandığı sektörler,
- İşleri bu süreçte ciddi bir şekilde yoğunlaşan ve kısa sürede yüksek hacimli işe alım yapan sektörler.
Dünya geneline baktığımızda bu dönemde kurumların %36’sı işe alım yapmaya devam ediyor. Adayların ise %47’lik bir kısmı belirsizlik döneminde iş başvurusu yapmayı tercih etmezken, şirketin finansal durumu sebebiyle işsiz kalan ya da ileriye dönük işsizlik kaygısı olan adayların başvuruları %53 oranında. İşveren tarafındaysa yetenekleri çekmek için, bu dönemi fırsata çevirenler mevcut.
Peki bu dönemde işe alım süreçleri nasıl ilerliyor?
Yıllardır işe alımın ilk aşaması olan aday havuzu oluşturma sürecini, belirli platformlar üzerinden gerçekleştiriyoruz. Pandemi öncesi özellikle şehir dışında ikamet eden adaylarla video mülakat ile işe alım sürecinin belirli aşamalarını tamamlıyorken, bu süreçte tüm adaylarla yaptığımız görüşmeleri online platformlara taşıdık. Diğer yandan organizasyonların acil ihtiyaçları için işe alım sürecinde sanal değerlendirme merkezleri ve işe alım sonrası online eğitimler & oryantasyon programları oluşturuldu.
Alışkanlıklarımızdan uzaklaşıp yeni çalışma modeline adapte olmaya başladığımız bu günlerde online mülakatlar üç katına çıkmışken, İK profesyonelleri ve adaylar mülakatlara nasıl hazırlanmalı?
- Mülakat saati gelmeden önce iletişimi rahat sürdürebilmek için mutlaka bilgisayarınızı kontrol edin. Ses ve kamerada bir problem olmadığından emin olun.
- Eğer mümkünse yalın bir arka planda görüşmenizi gerçekleştirin ve odağın sizde olmasını sağlayın.
- Görünüşünüze özen gösterin, hatta sadece mülakatınız olduğu günlerde değil, evden çalıştığınız her gün bunu yapmayı alışkanlık haline getirin.
- Adaylar her mülakatta olduğu gibi görüştükleri firmayı ve pozisyonu araştırmalı. İK profesyonelleri ise görüşecekleri adayın özgeçmişine ve proje detaylarına hakim olmalı.
- Mülakat deneyimi olmayan ya da kendisini ifade etmekte zorlanan adaylar, online mülakatları fırsata çevirebilir. Özgeçmişlerinde özellikle vurgulamak istedikleri noktaları ya da pozisyonla ilgili soruları not almaları mülakat süresini en doğru şekilde değerlendirmiş olmalarını sağlar.
- Yüz yüze mülakatlarda beden dilimizi kullanabiliyorken online mülakatlarda bu pek mümkün olamıyor. Öncelikle mülakat öncesinde enerjinizin yükseltin ve güler yüzlü olun. Görüşme sürecinde ise mümkün olduğunca kameraya bakın, doğru iletişim için ses tonunuza ve vurgularınıza dikkat edin.
- Hem İK profesyonelleri hem de adayların birbirine ayırdığı süreyi en verimli şekilde kullanabilmeleri için kritik olan nokta etkin iletişim. Mülakat sırasında iyi bir dinleyici, etkili bir anlatıcı olun ve zamanı en doğru şekilde kullanmaya gayret edin.