Rasih Boztepe, Reysaş Lojistik A.Ş. Yön. Krl. Bşk. Yrd.
Söyleşiler
Söyleşiler
Reysaş Lojistik; 1990 yılında araç taşımacılığı ile başladığı lojistik sektöründe kısa zamanda büyüyüp 1994 yılında otomobil, otomotiv milk-run, yurtiçi ve yurtdışı taşımacılık, akaryakıt, uçak yakıtı, LNG, LPG, CNG, madeni yağ taşımacılığı, FMCG soğuk zincir dağıtımı, bulk taşımalar, konteyner ve tank konteyner taşımacılığı, sigara, alkollü ve alkolsüz içecek dağıtımı, uluslar arası ve yurtiçi demiryolu taşımacılığı, denizyolu taşımacılığı, gümrüklü/gümrüksüz depolama hizmetleri ile ek servisleri vermeye başlamıştır. Yaptığı yatırımlar ile kısa sürede 500.000 m2 nin üzerinde kapalı depolama kapasitesine ulaşmış ve bu konudaki yatırımlarına da halen devam etmektedir.
2006 yılında Reysaş İMKB’de işlem görmeye başlayarak Türkiye’de ki ilk ve tek halka açık Lojistik firması unvanını almıştır. 2010 yılında Reysaş GYO İMKB’de işlem görmeye başlamıştır.
1.700 ün üzerinde araç ve motorlu ekipman, 1.000 nin üzerinde konteyner, 250 vagon , kendine ait 4 demiryolu istasyonu, 2.000 nin üzerinde çalışanı ile lojistik sektörüne ilave olarak solar ve hidroelektrik santral yatırımları, Hilton Hotel inşaatları ve işletmeciliği de yapmaktadır.
5 il 8 lokasyonda TUV Türk Muayene istasyonları işletmesi, Barnies Kahve zincirleri, sigara distribütörlüğü, sigorta acentalığı, forwarding konusunda faaliyet gösteren grup şirketlerimiz bulunmaktadır.
2- Yaklaşık 5 yıl önce Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak atandınız. Bu noktaya gelmeden önceki kariyer geçmişinizi kısaca anlatabilir misiniz?
2001 Yılından beri Reysaş bünyesinde Direktör ve 2009 yılından beri de Yönetim Kurulu Üyesi ve Yön.Kur.Bşk.Yardımcılığı görevini sürdürmekteyim.
1988 yılında Makine Mühendisi olarak mezun oldum. 1991 de İTÜ İşletme Mühendisliği Bölümünde Yüksek Lisansımı tamamlayıp İşletme Bölümü Üretim Yönetimi dalında Doktora çalışmama başladım.
Reysaş da çalışmaya başlayana kadar proje mühendisliği ve otomotiv sektöründe çeşitli firmalarda binek, ağır ticari vasıtalar, iş makinaları ile ilgili olarak imalat, satış ve satış sonrası hizmetler bölümlerinde yöneticilik yaptım.
Akademik çalışmalarımın yanında sektör ile ilgili konferanslarda konuşmacı olarak katılıyorum, sektör dergileri ve gazetelerin sektör eklerinde yazılarım çıkmaktadır. Yapmış olduğum çalışmalar ile ilgili de 2 adet patentim bulunmaktadır.
3- En çok hangi fonksiyon ve alanlarda insan kaynağı ihtiyacınız oluyor?
Lojistik sektöründe beyaz yakalı bölümde nitelikli personel temininde sektör tecrübesi ön plana çıkmaktadır. Bunun sebebi bu konuda eğitim veren meslek yüksek okulları ve üniversitelerin sayısının azlığı ve yakın zamanlarda açılmaya başlamış olmasıdır. Son dönemde birçok üniversitenin bünyesinde bu bölümlerin açılması ile personel seçiminde tecrübenin yanında eğitim de ön plana çıkmaya başlamıştır.
Mavi yakalı kısımda ise sürücü, operatör, güvenlik elemanı vs gibi sirkülasyonu çok olan bir bölüm bulunmaktadır.
Sirkülasyon sıklığı ; verimliliği ve uzmanlaşmayı azaltırken diğer yandan da sektördeki firmaların büyük bölümü bu sebeple personeline eğitim konusunda yatırım yapmaya sıcak bakmamaktadır.
Sürücü ve operatör gibi eğitim düzeyi daha düşük olan personelin yönetimini yapabilen, konusunda uzmanlaşmış , detaylara hakim operasyon yöneticileri en çok aranan ve zor bulunan kısmı oluşturmaktadır.
Üst ve Orta düzey yönetim katagorisin de ise lojistik faaliyetlerin tüm bölümlerinde tecrübeli olan personel az bulunmaktadır. Genelde uzmanlaştıkları alanlar depo, taşımacılık, forwardırlık ,yurt içi veya yurt dışı taşımacılık , ithalat – ihracat , gümrük işlemleri gibi farklı bölümlerde olmaktadır.
4- Şirket hedeflerinizden bahseder misiniz? 2014 yılında mevcut yatırımlarınız ve projelerinize ilişkin bilgi verebilir misiniz?
Özelliklerde son 10 yıldır devam eden depo yatırımlarımız son 5 yılda artarak devam etti. Bunlara ilave olarak demiryolunda üstyapı ekipmanları, vagon, istasyon ve özellikle de yeşil lojistik kapsamında karbon salınımını azaltan depolarımızın çatılarımızda güneş enerjisinden elektrik üretimi ve doğal gazın ağır ticari vasıtalarda kullanımı ile ilgili yatırımlarımız devam edecek.
Depo çatılarında solar paneller kurarak şebekeye bağlı elektrik üretimi yapan özel sektörün ilk firmasıyız. Depo sayımızın fazlalığı ve depo yatırımlarımızın devam etmesi sebebi ile 2014 ve takip eden yıllarda bu güneş enerjisi yatırımlarımız da devam edecek.
Web sitemizde detayları bulunan Yeşil Lojistik uygulamalarımız ile 2013 yılında iki kez ödül aldık.
Bu şekilde katkı değeri yaratan, verimlilik artışı sağlayan, karbon salınımını azaltan uygulamalarda yatırımlarımız devam ettirmeyi planlıyoruz.
Ek olarak Hilton Otelleri işletmesi için iki inşaatımız devam etmekdedir.
Önümüzdeki 5 yıllık süreç de depo alanımızı 1.000.000 m2 ye çıkarma hedefimiz bulunmaktadır.
5- Bu sektörde çalışmak isteyenlerin kendilerine ne gibi yaptırımlar yapmasını önerirsiniz?
Yönetici personel kriterleri arasında ; analitik ve operasyonel düşünce yapısı , ileriye dönük dinamik planlama (sürekli değişen şartlara adapte olabilen), çok amaçlı karar verme formasyonuna sahip olma , alınan kararların uygulamada sürekli takibinin yapılması, verilerin güvenirliğinin test edilmesi , günlük operasyonlardaki karar süreçlerinde çok parametre olması sebebi ile olay, sorun ve operasyonların doğru analiz edilmesi çok önem kazandığından bu düşünce yapısı ve muhakeme yeteneğinin geliştirilmesi başarılı olmalarında etken olacaktır.
Diğer yandan yeni mezunlar için de iş hayatı diğer sektörlere göre biraz daha zorlu başlamaktadır. Bunun da sebebi; dinamik ve yoğun olan günlük lojistik operasyon mesaisi içerisinde iş yeri eğitimi ve adaptasyon sürecine çok kısıtlı vakit ayırılabilmesdir.
Diğer yandan lojistik operasyonlar 365 gün 24 saat devam eden, çalışanların özel zamanlarını bölen bu açıdan da fedakarlık gerektiren yorucu bir tempoya sahip olduğu dikkate alınmalıdır.
Hızlı karar verme , günlük operasyonlarda çok ön plana çıkmaktadır. Dolayısı ile tecrübesiz çalışanların hata payları daha yüksek olmaktadır. Bu başlangıç da sürekli verilen kararların sonuçlarının takip edilerek, hatalarının belirlenip sonraki karar süreçlerinin iyileştirilmesi ile mümkün olmaktadır. Bu da işyerinin tahammül limit ve imkanları ile kısıtlı olduğunda bu yeteneğini daha çabuk geliştirenler daha kısa süreçlerde şirket yönetimi içerisinde yükselme ve kariyer şansı yakalayabilmektedirler.
6- Reysaş olarak İnsan Kaynakları uygulamalarınızda gerçekleştirdiğiniz size özel yenilikler var mıdır? Varsa örnek çalışmalarınız nelerdir?
Organik bağımız olan personel şirketlerimiz aracılığı ile personel temini yapmayı tercih ediyoruz. Güvenlik ve kısmı operatör, el emeği yoğun çalışan dönemsel eleman temininde personel şirketlerinden eleman temin ediyoruz.
Eğitimleri sırasında stajyer olarak işe alıp eğitimleri sonrasında kadromuza dahil ettiğimiz personeller de olmaktadır.
7- Ticari sorumluluklarınızın yanı sıra sosyal sorumluluklarınızı da yerine getirebiliyor musunuz? Sosyal sorumluluk projeleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
2011 Yılında Reysaş Lojistik olarak; Reysaş Lojistik İlköğretim Okulunu açtık.
Özel Üniversite kurma konusunda da çalışmalarımız devam etmektedir.
Sürücü ve operatör eğitimi verdiğimiz kendi bünyemizde faaliyet gösteren eğitim kurumu olan Acedemia yı 2000 li yıllarda kurmuştuk. Bu bölümümüzden , şirket içi eğitimler ve sürücü-operatör seçimi için pratik ve teorik sınav ve testlerin yapılması yanında ilkokul öğrencilerine trafik kuralları eğitimi verilmesi; personel, operatör ve sürücülere sağlık emniyet çevre (SEÇ); iş güvenliği eğitimleri gibi çeşitli konularda eğitimler verilmesinde de faydalandık.
Çevreci proje ve uygulamalarımız ile aldığımız ödüllerin yanında enerji verimliliği karbon salınımını azaltan uygulamalarımız bizim aynı zamanda yatırımlarımız da öncelikli konular. Web sitemizde de kullandığımız ‘ Logistics for a Greener World ‘ sloganı ile bu konuyu vurgulamaya çalışıyoruz.
Bugün dünyada bir ailenin, toplumun, milletin, ülkenin başına ne sıkıntı geliyorsa öncelikle eğitimsizlikten kaynaklandığına inanıyor, aynı şekilde başarı içinde da eğitimin öncelikli şart olduğunu düşünüyoruz . Eğitim zor, pahalı , uzun vadeli ve sürekliliği olan bir süreçtir.
Çin atasözü diyor ki ; ‘yarını düşünüyorsan buğday ek, 10 yıl sonrasını düşünüyorsan ağaç ek, 100 yıl sonrasını düşünüyorsan insanları eğit ‘ .
Bizimde sektör içerisindeki yaklaşımımız bu şekilde.
Reysaş Lojistik, LODER ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası tarafından her sene düzenlenen Uluslararası 3. Proje Yarışması’nda çevreye duyarlı firmalar arasında 1.olarak “Yeşil Lojistik ödülünü almıştır.
Ödül 10 Ekim 2013 tarihinde 6.Mersin Lojistik ve Transport Fuarı açılışı sırasında Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan tarafından Projeyi hazırlayan ve sunan Reysaş Lojistik A.Ş. Yön.Krl. Bşk.Yrd. Rasih Boztepe’ ye verilmiştir.
Ekonomi Bakanlığı himayesinde, Taşımacılık ve Lojistik Sektöründe bu yıl 4. kez düzenlenen Atlas Lojistik Ödülleri yarışmasında Reysaş Taşımacılık ve Lojistik Şirketi "Yeşil Lojistik Uygulamaları" konulu projesi ile bir kez daha ödüle hak kazanmıştır.
2013 Lojistik Ödülleri Töreni Uluslararası Logitrans Transport Lojistik Fuarı'nın gerçekleştirildiği İstanbul Fuar Merkezinde (İFM) 22 Kasım 2013 Cuma günü düzenlenen törende ödül , Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürü Hamza Demirdelen tarafından "Yeşil Lojistik Uygulamaları konulu projeyi hazırlayan Reysaş Yön.Kur. Bşk.Yrd. Rasih Boztepe’ye verilmiştir.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürü Hamza Demirdelen, sivil toplum örgütü başkan ve yöneticileri, sektör medyası, lojistik sektörü firmaları ve dernekleri ile Logitrans fuarı ziyaretçilerinin de katıldığı bu seneki ödül töreninde, ödüle hak kazanan firma ve projeler 3 kişiden oluşan bir ödül komitesi ile 13 tarafsız jüri üyesinin oylarıyla belirlenmiş, gerçekleşmiş çalışmaların ve projelerin değerlendirildiği yarışmada gönüllü katılım şartı aranmıştır.
Her yıl özellikle jüri toplantılarında gelen öneriler, katılımcıların soruları, görüş ve önerileri, ödül törenlerinde verilen mesajlar doğrultusunda, bir sonraki için geliştirme çalışmaları yapılan yarışmanın saygınlığı giderek artmaktadır.
Diğerleri