On-Air
İk Notları
Mülakat sırasında sakin olmanın 7 yolu
Mülakat sırasında sakin olmanın 7 yolu
Mülakat sırasında hiç heyecandan adınızı veya bir önceki ünvanınızı unuttuğunuz oldu mu? Peki hiç elinizdeki bardak istemsiz bir şekilde titreyecek kadar heyecanlandınız mı? Olmuştur elbet..
Gerçek şu ki insanların çoğu mülakat sırasında gergin ve heyecanlı olur. Hatta kimisi yukarıdaki örneklerden daha kötüsünü de yaşamış olabilir. Peki bu gerginliği nasıl kontrol altına alabilirsiniz?
İlk olarak anlamanız gereken şey, mülakat öncesinde ve sırasında heyecanlanmanın çok doğal bir şey olduğudur. O iş için en nitelikli aday olsanız bile heyecanınıza yenik düşebilirsiniz. Ne kadar nitelikli olursanız olun bir an içiniz pır pır edebilir, terlemiş eller ve ağız kuruluğu ile karşılaşabilirsiniz.
Gergin bir aday olarak bu hislerinizi kabul edip onlarla baş etmeyi denemeniz yapılacak en iyi şeydir. Bunun için mülakat öncesi ve sırasında aşağıdaki aşamaları tekrarlamanız önemli olacaktır.
Mülakattan Önce
- Olabildiğince iyi hazırlanmaya çalışın Bu cümleyi defalarca duymuş olabilirsiniz. İşin gerektirdiği sorumlulukları ezbere sayabilmek için iş pozisyonunu araştırmış, aynı şeyi işveren firma için de yapmış olabilirsiniz. Fakat ilgili pozisyonunun tanımını üstünkörü okumanın ve işveren firmanın web sayfasına göz atmanın ötesine geçmeniz gerekir. Eğer mümkünse o firmada çalışan birileriyle konuşun. Son olarak da mülakatı yapacak olan kişileri Linkedin üzerinden aratarak daha detaylı bilgi sahibi olmaya çalışın.
- Alıştırma Yapın.Profesyonel sporcular egzersiz yapmadan sahaya çıkmazlar. Bu noktadamülakat öncesinde prova yapmakve hatta gelebilecek soruları aynanın karşısında cevaplandırmakgörüşme esnasında oluşacak gerginliği azaltacaktır.
- Uykunuzu alın İyi dinlenmiş olmak başarılı olmanın temelidir. Lisede veya üniversitede bir gece önceden uykusuz kalarak sınava hazırlandığınız günleri hatırlayın... O kadar da işe yaramamıştı değil mi? Aynı şey mülakatlar için de geçerli... Araştırmalarınızı 2 gün, 3 gün hatta günler boyunca tekrar tekrar yapın ki edindiğiniz bilgilerinizi hatırlamak daha kolay olsun.
Mülakat Süresince
- Gergin olduğunuzu kabul edin Evet, doğru duydunuz. Beklerken neden hala mülakata alınmadığınız konusunda hissettiklerinizi anlatan kısa bir beyanda bulunun. Mesela "Biraz heyecanlı olabilirim ama bu iş pozisyonu çok istiyorum." Böylece yavaş bir giriş yapmış olursunuz ve bu ısınmak, açılmak için bir adım olur. Tabii ki bu size tamamen kendinizi koyvermeniz hakkını vermez. En nihayetinde sakinleşeceksiniz.
- Zor sorular: İşleri biraz daha zorlaştırmak için mülakatçılar önceden çalışılmış sorulara karşı temkinlidirler. Örneğin "zayıf noktanız nedir" sorusu hakkında mülakatçılar, "Çok çalışıyorum" cevabını o kadar çok duymuşlardır ki... Bu kurnazca ve öngörülebilir bir cevaptır. "En güçlü yönünüz nedir?" sorusunu da mükemmeliyetçiyim olarak cevaplamayın. Bu da negatif çağrışım yapar ve yine öngörülebilir bir cevaptır.
- Yaptığınız araştırmaları avantaja çevirin. Bazı adaylar sakin ve kendinden emin gözükse de sizin iş pozisyonu ve firma hakkında bildikleriniz etkileyici olabilir ve tüm heyecanınızın göz ardı edilmesini sağlayabilir. Yaptığınız detaylı araştırma sizin iş pozisyonu ve firmayla ne kadar ilgilendiğinizi gösterir ve bunu her iyi mülakatçı takdir eder.
- Unutmayın, tek gergin olan siz değilsiniz... Odada tek gergin olanın siz olduğunu mu düşünüyorsunuz? Yanılıyorsunuz.. Pek çok mülakatçı pozisyona uygun olmayan ya da yetersiz birini işe alarak firmayı zarar ettirmesinler diye doğru insanı seçmek zorunda hissederler.
Konuyu aday perspektifinden değerlendirdiğimizde ise başarılı geçen görüşmelerde bile adayların "daha iyi yapabilirdim" diye düşündükleri kanıtlanmıştır.
Diğerleri