CFO'lar Finans Birimini "ön farlar" değil, "sis farı" olarak mı görüyorlar?
Makaleler
Makaleler
CFO'lar Finans Birimini "ön farlar" değil, "sis farı" olarak mı görüyorlar?
81 ülkedeki 35 sektörden 1.900'den fazla Kıdemli Finans Müdürü'nün (CFO) katıldığı "2010 Küresel CFO Araştırma Raporu"nun sonuçları iş dünyasının yöneticileriyle paylaşıldı. CFO'ların %60'ının, yeni ekonomik düzende piyasanın taleplerine uyum sağlamak için önemli değişiklikler yapmayı planladığı belirtildi. Araştırmaya katılan CFO'ların, şirketlerin finans birimini "ön farlar" değil, sisli havalarda yolu aydınlatan "sis farı" olarak kabul etmeye yönelik düşünceleri de paylaşıldı. Bu kapsamda, finans biriminin kararlarını sezgiler yerine gerçeklere dayandırarak; uygun analiz yöntemleriyle finansal ve operasyonel bilgileri "iş anlayışı"na dönüştürerek, stratejik danışmanlık yapabileceği açıklandı.
IBM tarafından 2003'ten bu yana iki senede bir yapılan, dönemin en ciddi ekonomik krizinde CFO'ların duyarlılığını yansıtan kapsamlı araştırmaya; farklı sektörlerden, coğrafi bölgelerden ve gelir düzeyinden işletmenin CFO'su katıldı. "Değer Bütünleştirici" adı verilen bir grup CFO'nun, kuruluşlarının iki önemli niteliğini öne çıkartarak, meslektaşlarını geride bıraktığı görüldü. Bu kapsamda, "finans biriminin verimi" ve "iş anlayışı" konularının üzerinde duran Değer Bütünleştirici'lerin, işletmelerin belirsiz koşullarda dahi zorlanmadan operasyonlarına devam etmesini sağladığı belirtildi. Değer Bütünleştirici CFO'ların %75'inin ise dış etkenleri öngörerek, belirsiz ortamda gelişmek konusunda mükemmel sonuçlar elde ettiği vurgulandı. Bu sonuçların arkasında ise süreç ve veri standartları, bilginin bütünleştirilmesi ve analizler sayesinde; gelişen iş anlayışları ve risk yönetiminde elde ettikleri başarıların olduğu belirtildi.
CFO'lar, değişen yeni ekonomik taleplere uyum sağlamak için mücadele ettiklerini ve şirket yönetiminde daha etkin rol üstlendiklerini belirtti. Araştırma, küresel krizin etkisiyle meydana gelen acil sermaye temini, nakit akışı ve gelir azalması gibi zorlukları aşabilmek için, CFO'ların daha gelişmiş veri analizlerine, olasılık planlamasına ve öngörü yeteneklerine gereksinim duyduğunu ortaya koydu. CFO'ların, 2005 yılından bu yana kurumsal stratejinin belirlenmesine, bilginin bütünleştirilmesine ve riskin yönetilmesine katkılarının büyük ölçüde artmasına rağmen; %45'inin henüz strateji, bilgi bütünleştirme, risk ve fırsat yönetimi alanlarında etkin olmadığı vurgulandı.
Araştırmadan bazı sonuçlar...
Katılımcılar, önümüzdeki 3 sene içinde finans birimlerinin; kurumsal maliyeti azaltmak, daha hızlı ve doğru kararlar almak, paydaşlara karşı şeffaf olmak konularında kendilerini baskı altında hissedeceğine inanıyor.
CFO'lar; beklentilerin, finans biriminin yeterliğinden daha hızlı artmasının, yönetim boşluğunun genişlemesine neden olduğunu belirtiyor.
CFO'lar, finansal değişimin itici gücü kapsamında en önemli konunun "kurumsal stratejiye katkı sağlamak" olduğunu söylese de, sadece yarısı, finans birimlerinin bu alanda etkin olduğunu düşünüyor.
CFO'ların dörtte üçü risk yönetimini "çok önemli" veya "kritik öneme sahip" olarak tanımlarken; bunların yarısı, kuruluşlarının risk yönetimini etkin olarak ele aldığını düşünüyor.
CFO'lar 2003 araştırmasından beri analiz ve karar desteğine yönelme arzularını belirtmiş olsa da, ancak bir kısmı bu konuda geliştirme gösteriyor.
CFO'lar için bilginin bütünleştirilmesi büyük önem taşıyor, finans etkinliğindeki zayıflıklar ise genellikle bunun yokluğundan kaynaklanıyor.
İşletme ve yönetimler; gittikçe artan karmaşıklık, belirsizlik ve değişkenlikle baş etmek için, gelişmiş veri analizine, planlamaya ve öngörüye ihtiyaç duyuyor.
Değer Bütünleştiriciler
Temelde "verimlilik" ve "ayrıntılı bilgi" kavramlarını birleştiriyor. "Değer" kelimesi, finans biriminin işletmenin yönetimine katkısını; "bütünleştirici" kelimesi, işletme ve finans biriminin etkin çalışması için gerekli bilgi ve süreçlerin standartlaştırılmasını ve bütünleştirilmesini ifade ediyor. Değer Bütünleştirici olmak için, finans birimlerinin bilgi alışverişinin ilerisine geçip, şirketin genelini göz önüne almaları gerekiyor. Diğer gruplarla karşılaştırıldığında kurumsal düzeyde önerilerde bulunma donanımına sahip Değer Bütünleştiricilerin en büyük önceliği, doğru yetenekleri cezbetmek ve finans biriminde çalışanların gelişimini sağlamak olarak belirtiliyor. Üstün performans gösteren şirketlerin finans biriminin iki önemli özelliği bulunuyor:
- Veri ve süreçlerin standartlaşma derecesini gösteren "finans verimi".
- Finans biriminin optimizasyon, planlama ve öngörüye yönelik teknoloji ve analiz yeteneğinin gelişmişliğini gösteren "iş anlayışı".
Son araştırmanın temel bulguları, bu iki özellik arasındaki etkileşimin anlaşılmasıyla ortaya çıkıyor. Buna göre araştırmaya katılan CFO'lar 4 kategoride toplandı:
- Değer Bütünleştiriciler
- Skor Tutucular
- Disiplinli Uygulayıcılar
- Zoraki Danışmanlar
Diğerleriyle karşılaştırıldığında, Değer Bütünleştiricilerin performansının sadece sektör, coğrafya veya gelir düzeyiyle ilgili olmadığı; yatırılan sermaye üzerinden sağlanan gelir, kâr artışı, faiz öncesi kazanç, vergiler, değer azalması ve amortisman olmak üzere tüm finansal ölçülerde önde oldukları belirtililiyor. Değer Bütünleştiriciler, önemli ayırt edici özelliklerinden biri olan "bilgi bütünleştirme" sayesinde, risk yönetimi ve uçtan uca iş optimizasyonunda daha etkin oluyor.
Diğerleri