İşyerinizde güven oluşturmak için 6 öneri
Makaleler
Makaleler
İşyerinizde güven oluşturmak için öneriler:
İşyerinizde çalışan bağlılığı oranını düşük mü buluyorsunuz? Güven oluşturma konusunu dikkate alın. Güven, işyerinde kurulan başarılı ilişkilerin ve başarılı liderliğin temel taşıdır. Eğer güven olmazsa, ilişkiler bozulur ve kişiler bir arada çalışmaktan vazgeçerler. Çalışan bağlılığını şirketinizin en alt kademesinden en üst kademesine kadar tüm bölümlerinde sağlamanız gerekir. İşte işyerinizde güven olgusunu oluşturup korumanızı sağlayacak öneriler:
1. Stratejinizi doğru belirleyin- Bugün birçok organizasyon, ana hedef ve değerlerini çerçeveleyen vizyon ve misyona sahip. Bu vizyon ve misyonlar stratejik karar verme ve yönsel planlama aşamalarında yol gösterici rolünü üstleniyor. Ancak burada sorulması gereken bir soru var: "Liderleriniz belirlediğiniz temel değerlere örnek teşkil ediyorlar mı, onların sahip oldukları değerler, organizasyonun benimsediği değerlerle örtüşüyor mu?" Organizasyonun stratejik rotası vizyon, misyon ve değerlerle aynı çizgide olmadığında, çelişki ortaya çıkıyor. Bu durum kadroda kafa karışıklığı yaşanmasına yol açar ve kadroda görev yapan çalışanlar liderlerinin söylediklerine inanmakta zorluk çekerler. Bunun sonucunda da organizasyonda bir çeşit "güvensizlik kültürü" oluşur. Vizyon, misyon ve değerlerinizin organizasyonunuzun stratejik planlama sürecine doğru yansıdığından emin olun.
2. Dürüst olun- Wikipedia dürüstlük kavramını "eylemlerin, değerlerin, metotların, ölçülerin, prensiplerin, beklentilerin ve sonucun birbirleriyle tutarlı olması" şeklinde tanımlıyor. Bir organizasyonun yapısının, o organizasyonda uygulanan metot ve dikkate alınan ölçümlerle tutarlı olması önem taşır. Statüsüne aldırmadan herkese aynı derecede sorumluluk verin. Oyun sahası tüm oyuncular için aynı açıklıkta düzenlenmelidir. Organizasyonun gidiş yönünü destekleyici belgelenmiş talimatlar ve prosedürler ve net belirlenmiş görev tarifleri, rollerin belirlenmesi ve verilen bu rollerin organizasyonun gidişatını nasıl etkiyeceğinin belirtilmesi gibi net tarifler yapın. Bireyler beklenen sonuçlara ulaşma konusunda kendilerine belgelenmiş talimatlar verildiğinde daha başarılıdırlar. Organizasyonunuzdaki yapılanmanın stratejinizle tam olarak örtüştüğünden ve her çalışma grubu ve bireyin kendisine verilen görev ve sorumluluğa uygun olduğundan emin olun.
3. Saygı duyun- Saygı birçok şey anlamına gelebilir ve kişinin düşünceleri, duyguları, algısına bağlı olarak gelişebilir. Önemli olan ise, size ve sizin çalışanlarınıza ne ifade etmesi gerektiğini tanımlamanızdır. Saygı, bir organizasyonda takımlar arasında oluşturulduğunda, bu takımda bulunan kişilerin her birinin fikir, duygu ve düşüncelerinin önemsendiğini görmesi büyük ölçüde güven sağlanmasına yardımcı olacaktır. İşyerinizde saygının ne anlama gelmesi gerektiğini açıkça anlatan standart bir tanım yapın. Siz de bir lider olarak birlikte çalıştığınız herkese duyduğunuz saygıyı açıkça ifade edin ve diğerlerinin de etmesini sağlayın.
4. İletişimi güçlendirin- Her başarılı organizasyon için anahtar etkili iletişimdir. Organizasyonunuzun vizyon, misyon, değerler, strateji ve tutarlı davranma konusunda her seviyedeki çalışanınızla etkili iletişim sağlamanız ve çalışanlarınızın birbirleri arasında etkili bir şekilde iletişim sağlamalarına yardımcı olmanız çalışanlarınızı cesaretlendirmenizin ve başarılarını desteklemenizin yolunu açacaktır. İletişimi sağlayamayan liderlerin organizasyonlarında çalışanlar sanki saklanan bir şey varmış duygusuna kapılabilirler ve bu da güvensizliğin ortaya çıkmasına sebep olur. İşyerinde somut bir iletişim planına sahip olmak, işyerinde güven kültürünü oluşturup geliştirmeyi sağlar. İletişim planınızı oluştururken, organizasyon yapınızı dikkate aldığınızdan emin olun, iletişim için değişik formatlar oluşturun ve mesajınızı gönderme zamanınızı iyi seçin.
5. İşbirliği ve katılım sağlayın- Üst-ast liderlik stiline saygı duyulduğu zamanlar çok geride kaldı. İşbirliği evrensel iş dünyasının yeni gözde metodu. Kadronuzla hedefleri ve ilgi alanlarını birlikte belirlemenin, sorun çözme konusunda birlikte hareket ederek çalışan bağlılığı oranının yükselmesini sağlamanın proaktif bir metot olduğu kanıtlandı. Çalışanlarınızın en iyi şekilde sonuca ulaşmaları plan yapma aşamasında yer almalarıyla mümkün. Bir çalışan ya da grup plana dahil olduklarında "kendi" hedeflerine ulaşma konusunda maksimum çabayı harcarlar. Çalışanlarınızı problem çözme aşamasına dahil etmek için fırsatlar arayın. Eğer işbirliği kavramı sizin için yeni bir kavramsa, çalışanlarınızı önce küçük sorunların çözüm sürecine dahil edin, sonrasında da zamanla daha büyük sorunların çözümü konusunda fikirlerini alın. Göstereceğiniz bu dahil edici tavır, işyerinizde güven oluşturmanız konusunda sağlıklı bir döngü yaratacak.
6. Gerçeklerden yola çıkın- İşyerinde ortaya çıkan zor durumlar günlük olaylardan kaynaklanabilir. Bu tarz durumları yönetme konusunda en önemli faktör gerçekleri duygulardan ayırmaktır. Ortam gerginleştiğinde genellikle insanlar sonradan pişman olacakları şeyler söylerler. İşte bu durum işyerinde iletişimin bozulmasına yol açar ve güveni tehlikeye sokar. Bu gibi gergin ortamlara sebep olacak bir konu ile işyerinde ilgilenirken, duygularınızı karşılaştığınız durumdan ayırın, kişisel sebeplerin sorumluluğunuzu etkilemesine izin vermeyin. Çalışanlarınıza aynısını yapmayı öğreterek daha güçlü bir iletişimin, problem çözme yeteneğinin ve işbirliği yapma sürecinde daha büyük güven duygusunun oluşmasını sağlayabilirsiniz.
Başarılı liderler ve başarılı organizasyonların ortak bir noktası vardır. Başarılı liderler etraflarında olan insanlara güven duygusunu yayarlar. Başarılı organizasyonlar da müşterileri ve ortakları ile bu duyguyu pekiştirirler.
Diğerleri